Protest ispred Višeg suda u Novom Sadu

 

Feministička i antifašistička gerila i aktivistkinje Mreže Žene protiv nasilja protestovale su ispred Višeg suda u Novom Sadu 28.3.2014. za vreme suđenja Darijanu Musiću za ubistvo partnerke Vladislave Červenko. Na transparentima su bile ispisane poruke “Nijedna žena manje, nijedna mrtva više”, “Reagujte dok ne bude kasno”, “Svake nedelje u Srbiji je ubijena jedna žena. Dosta je!”, “Zašto ih nema među nama?” Za odgovornost institucija u sprečavanju nasilja nad ženama”.

ImageImage
Ovim protestom želele smo da ukažemo na problem femicida (rodno zasnovano ubistvo, učinjeno nad ženama, devojkama, devojčicama pa i bebama ženskog pola od strane osoba muškog pola) i neefikasnost sudstva kada je reč o ženama koje su ubijene usled porodično/partnerskog nasilja.

U Srbiji u 2013. godini ubijene su 43 žene, a skoro trećina prijavljivala je nasilje nadležnim institucijama. Pravovremeno reagovanje nadležnih institucija moglo je sprečiti femicid. Svi mi plaćamo rad sudstva putem poreza i zato zahtevamo da se reaguje na svaku prijavu nasilja nad ženama. Dosta nam je institucija koje obespravlju žene!

Solidarno protiv mizoginije i fašizma,
Feministička i antifašistička gerila- Beograd, 29.martImage

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s