Seksizam kao činjenica i turobna nelagoda levice Čedomir Čupić – ime sa SOS telefona

 

Ponižavanje i prezir prema ženama u govoru Čedomira Čupića su mučni i nedopustivi za bilo koji univerzitet na svetu. Seksualno ponižavanje žena jeste govor mržnje i u tom smislu jeste verbalni zločin, kao što govor rasizma jeste govor mržnje. I sve organizacije koje su stale u njegovu odbranu možda nisu svesne da su se stavile na sramnu listu podrške kršenju osnovnih ljudskih prava na dostojanstvo građanki

Na žalost, demokrata u koga smo imale nade da je jedna od retkih referenci nove države, taj dugogodišnji profesor koji drži “interesantna” predavanja na Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić jeste seksista. Sve što je svaka studentkinja rekla o njemu je tačno. Na SOS telefon Autonomnog ženskog centra protiv seksualnog nasilja – već godinama se javljaju studentkinje sa raznih fakulteta da prijave seksualni harasment od strane profesora i asistenata. Javljaju se i one koje imenom i prezimenom prijavljuju Čedomira Čupića. I ne samo njega. Spisak je ogroman.

Jedna od studentkinja FPN je tražila podršku zbog mržnje prema ženama i između ostalog je rekla: “Ako se uradi prosek ocena muških i ženskih studenata kod profesora Vujačića dobićete odgovor zašto naši problemi nisu rešeni”.

Photo: Stock

Pored toga profesori nazivaju žene raznim ponižavajućim imenima, sumnjaju u njihove intelektualne sposobnosti, ismejavaju studentkinje… spisku ponižavanja nema kraja. To obično ide kroz šalu i većina onda kaže “studentkinje preteruju”. To zovemo: normalizacija seksizma. Kada se diskriminatorne izjave koje ponižavaju jedan rod smatraju svakodnevnicom na koju se ne treba obazirati.

Zašto se studentkinjama ne veruje? Je l’ u pitanju održanje statusa onih koji su na položaju moći? Od prvih hijerarhijskih struktura u društvu, gospodari određuju šta je istina, a šta laž. Tako se sistem fakulteta i svih drugih institucija perpetuira, diskredituje se govor onih koje imaju manje moći i čiji se glas iskustva briše. Bol poniženih studentkinja nije se upisivao u istoriju sve do rađanja ženskog pokreta. I zato je ovaj tekst namenjen svim studentkinjama koje su morale da prežive iskaze mržnje, i onima koje su se sada ohrabrile da objave svetsku nepravdu: I levičari i desničari sa fakulteta, često su seksisti! Hvala vam na revolucionarnoj žudnji da istina o ponižavanju izađe u javnost. Sada je potrebno oformiti komisije protiv harasiranja na svakom fakultetu kojima će studentkinje moći da se s poverenjem obrate za podršku.

Oduvek je bilo da su feministkinje bile razočarane serijom levičara muškaraca koji s jedne strane vode politiku društvenih promena, a s druge održavaju srednji vek, zloupotrebe moći nad ženama. Tako je nedavno u Guardianu izašao tekst mladog novinara Michaela Connellana o seksističkim izjavama Gandija. Mnogo pre, Bob Marley je bio meta prezira žena jer je masovno lagao svoje devojke koje nikada nisu znale koji je konačan broj njegove dece. A prošle godine je premijerka Australije Džulija Gilard održala istorijski govor u australijskom parlamentu u kojem je levičare Laburističke partije imenovala mizoginičarima i seksistima, jednog po jednog, citirajući rečenice kojima su i nju lično ponižavali. Odakle onda bilo kakvih sumnji da profesori ne ponižavaju studentkinje, kada je to činjenica u skupštinama i doslovno na svakom fakultetu u Beogradu? I u moje vreme i sada.

Ponižavanje i prezir prema ženama u govoru Čedomira Čupića su mučni i nedopustivi za bilo koji univerzitet na svetu. Seksualno ponižavanje žena jeste govor mržnje i u tom smislu jeste verbalni zločin, kao što govor rasizma jeste govor mržnje. I sve organizacije koje su stale u njegovu odbranu možda nisu svesne da su se stavile na sramnu listu podrške kršenju osnovnih ljudskih prava na dostojanstvo građanki.

Kakva sramota Čedomira Čupića.

* Autorka je dugogodišnja aktivistica feminističkog pokreta i konsultantkinja žena sa traumom muškog nasilja

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s