Britanija: nakon mizoginicnog isledjivanja na sudu, prekratila sebi zivot

Drage aktivistkinje,

Evo posledice direktne mrznje prema zenama —  slucaj koji je trenutno u svim novinama u Britaniji. Nakon mizoginičnih pitanja na sudu na kome je morala ponovo sve da izgovori sta joj je incestnik profesor muzike radio kada je imala 14, 15, 16, 17, 18 godina, a njegova supruga ga pokrivala u tome, dok je on sa pozicije moci preko svoje advokatkinje porucivao da je ona ’lazov’ i ’da fantazira’ — dva dana kasnije Fransis Andrejd, violnistkinja se ubila.   Svojim prijateljicama Fransis je  rekla da je proces bio  ’apsolutno traumatizirajuci’ i da je bila poptuno skrhana teretom kakve ce posedice ovaj ponizavajuci proces, za koji ’ je bila pritisnuta da svedoci’, a koji je tek bio zapocet, imati na:  ’moje cetvoro dece [najstariji 24, najladja 9], na njegovu [nasilnikovu] decu, na mog muza koji je trenutno bolestan. ’

Ovih dana je otvorena diskusija u Britaniji i jedna od njihovih najpoznaijih advokatkinja, Vera Berd, je pokrenula pitanje vodjenja sudskog postupka u slucaju seksualnog nasilja, jel ovo nije prvi sluchaj da su postupci sami po sebi kompletno traumatiziriajuci.  Zapravo skoro svi sudski procesi u svetu za sluchajeve seksualnog nasilja su ogledalo mizoginije,  mucno ponizavajuci za zene, i mnoge od njih kazu da su tada prezivele ’drugo silovanje’.  Za nas koje  podrzavamo zene da odluce da li da idu ili ne na sudski postupak protiv silovatelja, jel znamo kakvo ponizenje ce je stici – ovo su vesti iz Britanije.

Veceras, mozemo se opredeliti za trenutak nezne solidarnosti sa Fransis Andrejd.

lepa mladjenovic

……………………………………………………………………………………………….

http://www.guardian.co.uk/uk/2013/feb/08/sexual-abuse-victim-killed-herself-trial

http://www.guardian.co.uk/uk/2013/feb/09/frances-andrade-courts-son

Žena koja je preživela seksualno nasilje izvršila samoubistvo

Frances Andrade

Profesionalna violinistkinja je izvršila samoubistvo, nakon  davanja iskaza  u procesu protiv nekadašnjeg  profesora muzike,  koji je u petak proglašen krivim za seksualne zločine po pet tačaka optužnice.

Sudije u slučaju protiv Majkl Bruera su bile obaveštene o smrti Fransis Andrejd tak nakon što je doneta presuda.

Bruer, koji sada ima 68 godina, bivši direktor svetski poznate muzičke škole Četam u Mančesteru,  proglašen je krivim po pet tačaka optužnice za seksualno zlostavljanje  Fransis Andrejd  u periodu od 14 do 15 godine, kada je bila učenica u  ovoj školi.

Za poslednje tri tačke optužnice koje su ga teretile za silovanje Fransis Andrejd kada je imala 18 godina, Bruer je oslobodjen. Njegova bivša žena, koja danas takodje ima 68 godina, proglašena je krivom za seksualno zlostavljanje ali je oslobodjena dela optužnice koji je teretio za saučesništvo u silovanju.

Sudija ih je obavestio da će biti osudjeni na zatvorske kazne.

Kako saznaje Guardian, Fransis Andrejd, koja je imala 48 godina, je tri dana pre smrti poslala prijateljici poruku u kojoj je napisala da se nakon svedočenja u krunskom sudu u Mačesteru  i suočavanja sa Bruerom oseća kao da   „iznova  preživljava silovanje“.

Majka četvoro dece je u poruci napisala da se oseća „fragmentirano“. Nakon što je prijateljica upitala da li bi presuda promenila nešto u pogledu njenih osećanja, odgovorila je  „Ne, svejedno je užasno“.

Komentarišući  grubo unakrsno ispitivanje od strane Bruerove advokatkinje koja ju je  optužila da govori „gomilu laži“, sarkastično je napisala: „ Ja volim da fantaziram, imam kompleks Elektre i tražim pažnju“.  Sudija je kasnije izjavio da je unakrsno ispitivanje bilo pristojno i korektno.

Prilikom davanja iskaza, Bruer je porekao sve optužbe koje je navela  Fransis Andrejd  ali je priznao da je 1994 godine  imao ljubavnu aferu sa sedamnaeastogodišnjom učenicom škole Četam. Podneo je ostavku kada je afera razotkrivena, a  školska uprava je saopštila da je otišao iz „zdravstvenih razloga“. Bruer je svoju karijeru nastavio kao umetnički direktor Nacionalnih mladih horova Velike Britanije a takodje je upravljao i Svetskim omladinskim horom.  Bio je i sudija na medjunarodnim takmičenjima, a 2008 je držao radionice za takmičenje talenata koje je emitovano na BBC-u.

Fransis Andrejd je izvršila samoubistvo dan nakon što je Bruer počeo da svedoči.  Prilikom svedočenja nazvao je „ženom koja voli da fantazira“ i „uveliko živi u fantaziji“. Ona je, dan pre smrti, takodje saznala da je sudija dao instrukcije poroti da oslobodi Bruera po pet tačaka  prvobitne optužnice za seksualno nasilje.  Sudija je istakao da su ti delovi optužnice odbačeni zato što je ona prilikom svedočenja rekla da je moguće da je u to vreme  imala više godina od zakonom propisane starosne granice za stupanje u seksualni odnos,  odnosno da je imala 16 godina.

Frances Andrade3_

09.02.2013

                                                                                          Izvor: ‘Gardijan’

                                                                                  Prevod: Jodie Roy

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s