PROTESTI PROTIV SILOVANJA U INDIJI

U Nju Delhiju, 16. Decembra 2012,  jedna devojka, studentkinja medicine,  je zajedno sa svojim prijateljem ušla u autobus privatne kompanije verujući da ide u pravcu mesta na koje  su želeli da stignu.  Osim njih u autobusu su bila šestorica muškaraca uključujući i vozača.

Muškarci koji su bili autobusu su počeli da udaraju čeličnim šipkama devojku i njenog prijatelja, a nakon toga su silovali devojku  dok je autobus sve vreme  bio u pokretu i kružio po gradu. Nakon nekoliko sati  brutalnog prebijanja i silovanja , oboje su ih izbacili na ulicu gde ih je pronašla policijska patrola . Odveženi su u bolnicu odakle je devojka  prebačena u bolnicu u Singapuru,  a njen prijatelj posle saniranja povreda pušten kako bi pomogao u indentifikovanju nasilnika. Posle dve nedelje duge borbe za život , devojka je umrla od posledica silovanja i prebijanja.

Protests_Candles20121230

Ovaj slučaj nije usamljen slučaj, seksualno nasilje, mizoginija i seksizam su rasprostranjeni u Indiji kao i u svim zemljama na svetu. Karakteristika indijskih običaja je stav da je žena uvek sama kriva kada je silovana. Koliko je zastupljeno verovanje da je žena ta koja je kriva i da je ona sama nekako prouzrokovala seksualno nasilje pokazuje i nedavna izjava oca devojke  da su njene poslednje reči,  upućene njenoj mami, bile: ŽAO MI JE. Sama činjenica da je stopa osudjivanja kad je reč o silovanju oko 26% od svih prijavljenih slucajeva, govori o tome da nasilnici za ova dela uživaju visok stepen nekažnjivosti, čak su neretko odbačene sve otpužbe.

Pa ipak, ovaj konkretan dogadjaj je pokrenuo Indiju i došlo je do masovnih prostesta širom zemlje koji još uvek ne jenjavaju. Feministkinje  Indije  iz raznih organizacija i udruženja od kojih su neke: udruženje Sve progresivne žene Indije (All India Progressive Women Association) i Žene protiv seksualnog nasilja i državne represije (Women Against Sexual Violence and State Repression) iz Bangalora, Djagori , što znači probudjene žene (Jagori), Sama iz Delhija ( što na Sanskrit i Hindi jeziku znači jednakost), Mreža žena koje su preživele oružane napade iz Manipura ( Manipur Women Gun Survivor Network), kolektiv pravnica, ICRW ( Internacionalni centar za istraživanja o ženama) i Ustajanje jedne milijarde ( One Billion Rising) su  organizovale proteste, i podstakle  stanovništvo  na različite oblike reagovanja pa se osim u Delhiju, održavaju protestni marševi, bdenja na kojima  se pale  sveće, u Hajderabadu, Alahabadu, Bangaloru, Ahmedabadu i mnogim drugim gradovima Indije. Desetine i stotine hiljada gradjanki i gradjana Indije su  izašli na ulice da protestuju tražeći smrtnu kaznu za šestoricu muškaraca.  Ono što je sad drugačije  je da su gradjanke i gradjani Indije, šokirani ozbiljnošću i brutalnošću ovog zločina  postali ljuti zbog nekažnjivosti počinilaca seksualnog nasilja, a pored toga, odluka feminističkih grupa u Indiji da ime  devojke ostane neobjavljeno  u javnosti  je dovela do toga da ljudi počnu da se na neki način identifikuju sa njom i  razmišljaju da je ova devojka zapravo svaka žena, da bi mogla da bude bilo koja žena. Otac devojke je nekoliko dana nakon njene smrti odlučio da javno kaže njeno ime želeći da je na taj način učini besmrtnom ali su feminističke grupe iako ne žele da kriju ime devojke, ipak zadržale stav da s obzirom da je društvo ekstremno mizogino i žene su stigmatizirane, ne objavljuju njeno ime.

10AP672397645582_620x400

Studentkinje i studenti iz cele Indije su se takodje pokrenuli, a u južnom Delhiju je na stotine studentkinja i studenata sa Univerziteta Džavaharlal Nehru, organizovalo tihi marš od studentskog grada do mesta na kom su devojka i njen prijatelj ušli u autobus u kojem je bila grupa nasilnika.

Pored svakodnevnih uličnih demonstracija,  potrešeni zbog ovog dogadjaja, gitaristi koji su učestvovali na muzičkom festivalu u gradu Dardjiling su izašli na ulicu i zajedno , njih 600 odsvirali pesmu John Lennona,  Imagine.

Musical tribute

Vlasti u Indiji su generalno naviknute da uopšte ne reaguju na problem nasilja nad ženama, a kada je reč o seksualnom nasilju i gradjani i institucije države uvek okrivljuju žene. I sada kada je praktično cela Indija ustala, indijske vlasti, prevashodno policija su početku dosta represivno odreagovale, zatvorivši puteve i železničku stanicu u Delhiju u nameri da spreče održavanje protesta. Hakerska grupa Anonimus je reagujući na takvu odluku, oborila sajt policije Nju Delhija.

Feminističke grupe pored ostalog obavljaju i pripreme za Ustajanje jedne milijarde žena (One Billion Rising), a poslednjih nedelja  je u Indiji i Eve Ensler, aktivistkinja, autorka Vagininih monologa koja im pruža podršku  u organizovanju Vagina dana, 14 februara kada će žene i muškarci iz Indije i celog sveta izaći na ulice i trgove i igranjem i pevanjem iskazati svoj bunt protiv sve rasprotstranjenijeg nasilja nad ženama.

Prema rečima Kavite Krišnan, sekretarke udruženja Sve progresivne žene Indije (All India Progressive Women’s Association), i jedne od glavnih organizatorki ovih protesta postoji pokušaj jednog dela vlade Indije da skrene pažnju javnosti sa pravog problema, što je je muško nasilje nad ženama, na pitanja odredjivanja načina kažnjavanja ili nazivanja zakona koji je u izradi po ovoj devojci. Ona je takodje istakla  da je važno da feministički pokret u Indiji iskoristi ovu fantastičnu snagu koja je sada probudjena širom Indije.

478781-india-gang-rape

Petorica muškaraca su optuženi za silovanje  i ubistvo devojke a šestom će se suditi pred sudom za maloletnike. Na poslednjem ročištu je trebalo da bude doneta odluka da se proces vodi pred novoosnovanim sudom koji sudi po ubrzanoj proceduri za zločine počinjene nad ženama, a sledeće ročište je zakazano za 14. januar

U svakom slučaju, kako kaže  Elora Chowdhury iz Centra za ženske studije na Univerzitetu u Bostonu ovako masovne demonstracije u Indiji, kakve se nikada pre nisu dogodile, su od izuzetno velikog značaja ne samo za indijsko društvo već i  za čitav svet.

jodie roy

10.01.2012

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s