PROSTITUCIJA U BANJALUCI

Ne mogu da kazem da sam mislila kad sam napravila ovaj blog da cu komentarisati tekstove koje nadjem u novinama ali pojedini nekako sami navode na to. Elem, prochitah danas u Blicu da se, kako rekoshe “steze obruch” oko organizatora lanca prostitucije u Banjaluci. Vest bi bila lepa da je iole tachna umesto shto je samo po vec ustaljenom obichaju srpskih novinara stavljen nasov koji privlachi paznju.

Uhapsishe policajci neka dva muskarca , obojica su recepcionari u hotelima u Banjaluci, ali im oni veliki igrachi, kontroverzni biznismeni , za koje svi znaju ko su ali niko ne sme da kaze,  nekim chudom umakoshe.

No, hajde i da zanemarim to da su oni uhapsili dva mushkarca koji sudeci po svemu i nisu bash nesto bitni i da to smatraju “stezanjem obrucha” , nego druga stvar mi je privukla paznju.

Chitam tekst sa velikom paznjom i nadjem rechenicu “Vecina devojaka su studentkinje , 1991 i 1992 godishte, a ima i maloletnica koje ce dobiti status zrtve.”

A shta je sa drugim devojkama, tim koje imaju 20 i 21 godinu? Zbog chega one nemaju status zrtve? U chemu je razlika izmedju 17 godina i 11 meseci i 20 i 21 godine ? Pa i te devojke koje su sad maloletne zrtve prostitucije ce jednog dana postati punoletne – i shta onda ? Onda status zrtve vishe ne vazi jer onda ona ima tu slobodu da kaze makrou “ e znash ja ovo vishe necu da radim, i sad idem kuci ? Jel to tako funkcionishe?

Pa bila bih super srecna da moze tako, ne bih rekla vishe ni rech, a ni napisala. Ali na zalost ne ide tako. Jednom kad neka devojka/zena bude uvuchena, mogucnost izlaska je minimalna, postoji statistika koja kaze da je 95% zena uvucheno u periodu izmedju 13 i 15 godine zivota, isti toliki procenat  bi izashao samo da moze, ali naravno znaju makroi za to pa se onda koriste raznim pretnjama, ucenama, prebijanjima, drogiraju zene sve dok im ne stvore zavisnost …… Ko je taj ko odredjuje da je bol i patnja devojke koja ima manje od 18 veca od bola one koja je punoletna?

I nije tu kraj patrijarhalnom izvrtanju istine. Navodi, novinar autor teksta u Blicu, citirajuci novine “Glas srpske”  kako su te devojke/zene “odlichno” zaradjivale pokushavajuci da plasira onu dobru poznatu , koju smo sve chule josh kao tinejdzerke da je to “ najstariji zanat”.  I uporno iznova, pokushavaju jednu stvar – da nachine nasilje normalnim, da kazu: pa dobro one to vole, same su izbrale…. Kaze novinar ovako Glas Srpske piše da su devojke za usluge dobijale 100 evra po satu ukoliko su radile u Banjaluci, a više od toga za usluge izvan grada.” Nishta, samo prenet citat, bez i jedne rechi kritike. Istina je na zalost mnogo drugachija.  Ove devojke, i preko i ispod 18 godina, nemaju zivot, nemaju slobodu, nemaju prava ni zashtitu. Njih okolina gleda sa prezirom, u policiji su samo “ komad mesa” koji ce najverovatnije josh dodatno silovati i muchiti. Chak i kad bi pokushale da pobegnu one nemaju kuda, niti kome da se obrate niti novca da odu iz grada. Nishta.

Chitam i ne mogu da prestanem da se hvatam za glavu nad tim koliko daleko  je um mushkarca spreman da ide u normalizovanju seksualne eksploatacije, degaradacije i objektivizacije  zena. To je ta poruka koju nam neprestano shalju sa svih strana koja glasi: Vi ste tu zbog nas, vi ste nasha svojina, nasha roba.

 

Advertisements

One thought on “PROSTITUCIJA U BANJALUCI

  1. […] PROSTITUCIJA U BANJALUCI. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Bookmark the permalink. Leave a comment […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s