ABORTUS U POLJSKOJ

Da Poljska ima izuzetno restriktivan zakon, jedan od najrestriktivnijih u svetu, protiv abortusa to sam znala. Da zene koje zive u Poljskoj, a pripadaju klasi koja ima novca odlaze u zapadne zemlje kako bi izvrshile abortus saznala sam nedavno od zene iz Poljske koju sam upoznala letos. One koje nemaju, radjaju, ili idu kod “divljaka” ili ubijaju decu ili sebe.

Pre dva dana, videh da Poljska otishla korak dalje u mrznji prema zenama. Poljski parlament predlaze izmenu zakona o zabrani abortusa prema kojoj zene  u Poljskoj nece moci da izvrshe abortus chak ni u sluchajevima kada je fetus umro u materici ili je  utvrdjeno da ima teshke deformacije.

Drugim rechima, ukoliko zene, drzavljanke Poljske nemaju novca za ovaj zahvat u zapadnim zemljama, bice u ozbiljnoj opasnosti da dobiju sepsu i izgube sopstveni zivot u sluchaju  da je fetus vec mrtav.

Plashi me mogucnost donoshenja ovakve izmene zakona u Poljskoj. Plashi me, zbog svih onih zena koje nemaju novac a zive u toj konzervativnoj  katolichkoj zemlji, ali me plashi jer su i u Srbiji ogromni moc i uticaj crkve. Srpska pravoslavna crkva je tokom prethodne i ove godine ulozila velike sume novca da bi odshtampala kvalitetne plakate na kojima prelepa devojka baca bebu sa idejom da se  Srbiji zabrani abortus. Ti plakati su lepljeni i kacheni shirom centra Beograda, na crkvama, na zgradama, svuda. Nas nekoliko aktivistkinja, smo pokushavale da uklonimo ove plakate kad god nam se ukazala prilika, ali oni su se opet pojavljivali. Zajedno sa grafitima “ Stop abotusima”.

Letos, kada su bile velike vrucine i nije bilo kishe, odrzana je u nekoj crkvi, nekakva “molitva za kishu.” Smeshno, zar ne? Bilo bi smeshno zaista da jedan od popova koji su se molili nije izgovorio na novinarkino pitanje zbog chega je tolika susha – “ da to bog kaznjava jer zene abortiraju, ubijaju decu.”

To je otvoreni poziv na linch zena i otvoreno i jasno shirenje mrznje prema zenama.

Advertisements

One thought on “ABORTUS U POLJSKOJ

  1. […] ABORTUS U POLJSKOJ. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. Bookmark the permalink. Leave a comment […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s